woensdag, 07 mei 2008

LESSEN: EXPERTISECENTRUM WETENSCHAPPELIJK DENKEN

Vaak wordt 'wetenschappelijk denken' geassocieerd met extreem verstandige intellectuelen en verstrooide professoren die beschikken over tonnen boekenkennis. Maar 'wetenschappelijk denken' is veeleer een geesteshouding, een manier van denken en van omgaan met de wereld om ons heen in een poging die beter te begrijpen. Het is vanuit een aangeboren menselijke verbazing en nieuwsgierigheid door voelen, denken, proeven, proberen, ervaren en experimenteren, komen tot antwoorden op onderzoeksvragen.

Door met kinderen al op heel jonge leeftijd aan wetenschappelijk denken te doen, wordt een basis gelegd voor het verder leren ontwikkelen van vaardigheden zoals gericht waarnemen, precisie, kritisch en zelfstandig denken, afleidend en hypothetisch denken, volwaardige communicatie met anderen...

Het doel van deze website is het aanbieden van een didactisch model en bijhorende methodiek om kinderen 'het wetenschappelijk denken' aan te leren. Vanuit een leerlijn voor de basisschool worden dan good practices aangeboden. Het gaat dan over eenvoudige doe activiteiten rond wetenschappen en techniek die haalbaar zijn in een klassituatie.

Deze website wil ook een platform zijn om gerichte en zinvolle informatie omtrent 'wetenschappelijk denken' door te geven via interessante links en nieuws omtrent nascholingen.

wetenschappelijk_denken

http://www.wetenschappelijkdenken.be/goodpractices.htm

13:03 Gepost door Stefaan Dhondt in EDULINKS | Tags: kleuters, tweede graad, derde graad, techniek, eerste graad, lesideeen, lesmateriaal

De commentaren zijn gesloten.