woensdag, 27 december 2006

EDUCATIEVE WEBSITE: TAFELS OEFENEN: VERSCHILLENDE LINKS VERZAMELD

Laatst vroeg iemand me of ik spelletjes wist waarmee vermenigvuldigen ingeoefend kan worden. Tafelsommetjes dus, maar dan verpakt als spelletje. Ik heb voor hem (of eigenlijk voor zijn dochter) een aantal van dit soort spelletjes op een rijtje gezet. Omdat ik wel vaker die vraag heb gekregen, zet ik ze nu maar eens in deze weblog bij elkaar:

  • het spel Kikker van het Freudenthalinstituut. Hierbij geeft de leerling zelf een som die hij kent, en de kikker geeft daarna een som die daarbij aansluit (bijv. de leerling geeft de som 4x7=28; de kikker vraagt vervolgens het antwoord op 40x7 ).
  • Tafelgetallen:De leerling kiest de tafel die hij wil oefenen. Vervolgens worden steeds 3 getallen getoond, waarvan 1 getal deelbaar is door het cijfer dat de leerling heeft aangeklikt.
  • Rekenen met plezier: Niet echt een spel: de leerling krijgt steeds een nieuwe tafelsom die hij moet maken. Na invullen van het antwoord, wordt direct feedback gegeven of het antwoord goed of fout is. Het aantal goede en foute antwoorden wordt bijgehouden.
  • Tafeldiploma: Een verzameling spelletjes van OnlineKlas waarbij je steeds binnen een beperkte tijd het goede antwoord op een som moet aanklikken of invoeren. Zonder te registreren kun je alle sommen oefenen. Voor een bedrag van 10 euro per jaar kun je ook toetsen afnemen, en krijg je als leerkracht de beschikking over een online overzicht van de resultaten van je leerlingen.
  • APlus math: Engelstalig. Op deze site zijn een viertal (Engelstalige) spelletjes te vinden om de tafels mee te oefenen: Matho (bingo, waarbij de bingokaart gevuld is met het antwoord op sommen), Concentration (memory, waarbij bij een som het goede antwoord gevonden moet worden), Hidden Picture (door de goede antwoorden te geven worden steeds delen van een plaatje zichtbaar gemaakt) en Planet Blaster (meerkeuzevragen, waarbij je de planeet waarop het goede antwoord staat kapot schiet).
  • TVBSoft-spellen: Een verzameling freeware spellen. De games waarbij tafels geautomatiseerd worden staan aangeduid als 'auto'.
  • Multiflyer: Een (Engelstalig) spel waarbij je door de goede antwoorden te geven van planeet naar planeet gaat. Tussentijds opslaan is niet mogelijk en het hele spel uitspelen kost veel tijd, maar je kunt wel een printje maken van de resultaten van een sessie. Voor het hele spel Multiflyer moet betaald worden, maar er is ook een gratis demoversie.

16:45 Gepost door Stefaan Dhondt in EDULINKS | Tags: eerste graad, tweede graad, basisschool, rekenen, online oefenen

De commentaren zijn gesloten.