dinsdag, 11 mei 2010

ACTUA: HET IT-HUIS

Is jouw school een innoverende en geëngageerde school? Wil jouw school de digitale kloof mee helpen dichten door ICT-nascholingen in te richten voor (groot)ouders van leerlingen die géén ICT-vaardigheden hebben? Schrijf je dan snel in voor het iSchool-project en maak van jouw school een ICT-brede school.

Elk half jaar neemt IT-huis 15 Vlaamse scholen onder zijn vleugels en ondersteunt hen bij ICT-nascholingen voor (groot)ouders en
buurtbewoners.

Meer info en praktijkvoorbeelden op www.ithuis.be en via info@ithuis.be (je kunt nu al inschrijven voor volgend schooljaar: september-december 2010 en januari-juni 2011).

ithuis

http://www.ithuis.be/

19:22 Gepost door Stefaan Dhondt in ACTUA | Tags: directie

zaterdag, 06 maart 2010

INTEGRATIE ICT: SPEURNEUS-WEBQUEST

SpEUrnEUs neemt kinderen uit het vijfde en zesde jaar basisonderwijs virtueel mee op speurtocht door Vlaanderen. Om de link tussen Europa en Vlaanderen duidelijk te maken, boort de webquest verschillende Europa-thema’s aan, zoals ‘oorlog en vrede’, ‘de euro’ en ‘open grenzen’. Bij elk thema horen telkens enkele internetopdrachten. In totaal zijn er vier reeksen opdrachten. De antwoorden van elke reekst houd  je bij. Aan het einde van de zoektocht krijgen ze te horen welke letters uit die antwoorden ze moeten onthouden, om daarmee een bepaald woord te vormen.

speurneus

http://www.speurneus-webquest.be/

14:22 Gepost door Stefaan Dhondt in ACTUA | Tags: wereldorientatie, integratie ict, derde graad, online oefenen

donderdag, 29 januari 2009

ACTUALITEIT: SKYNET BLOGS AWARDS

Graag wil ik alle lezers bedanken die het ICT-hoekje nomineerden voor de Skynet Blogs Awards.  Het ICT-hoekje werd in de rubriek "Technologie en Web" verkozen als de beste weblog.  Het ICT-hoekje behoort daarmee tot de 18 populairste blogs van de ruim 178 911 Skynet blogs.  Dit succes is een enorme stimulans om de ingeslagen weg verder te zetten.  De resultaten kunt u hier bekijken: 

Skynet Blogs Awards 2008

20:26 Gepost door Stefaan Dhondt in ACTUA

woensdag, 21 januari 2009

LESSEN: MAALTAFELS.BE

Waarschijnlijk is het dagelijks inoefenen van de maaltafels bij u thuis ook niet altijd een pretje.  Uw kind heeft geen zin om te oefenen, de inoefening is saai en steeds hetzelfde, u heeft niet altijd even veel tijd om samen te oefenen... Kortom, maaltafels automatiseren is geen pretje!  Nochtans beleven diezelfde kinderen er wel veel plezier aan als je de oefenvormen wat aantrekkelijker maakt. Ze zullen je zelfs vragen om meer!  Waarom elke avond geruzie en gezeur als het ook plezierig kan? Heel wat kinderen die niet van de klassieke inoefening houden, zijn er als de kippen bij als het woord 'computer' valt. Kinderen ervaren het oefenen op computer eerder als spelen dan als leren:

 • Maaltafels op het web:
  Op het webzijn heel wat leuke (gratis) spelletjes te vinden om de tafels van vermenigvuldiging te oefenen.  Op Maaltafels.be vind je linken naar deze spelletjes.  Zo kan je elke dag op een andere manier oefenen.
 • Leuke werkblaadjes:
  Maaltafels oefenen kan op een speelse manier. Het hoeven niet altijd rijtjes met sommen te zijn.
  Op Maaltafels.be vind je ook heel wat leuke (gratis) werkblaadjes die je kan afprinten om te oefenen.
 • Timez Attack, de maaltafelgame:
  Maaltafels leren en oefenen tegen de tijd in een echte game.  Je kan enkel uit de kerkers ontsnappen van Ignoruntz als je al je tafels kent.  Verzamel sleutels, kraak de codes en versla de monsters.  Maar verdwaal niet.  De basis-versie traint alle vermenigvuldigingen en is gratis te downloaden.

maaltafels_be

http://www.maaltafels.be/

17:59 Gepost door Stefaan Dhondt in ACTUA | Tags: lessen, lesideeen, eerste graad, tweede graad, rekenen, oefenblaadjes, freeware, online oefenen

donderdag, 04 december 2008

ACTUA: LINKS ROND KERSTMIS, NIEUWJAAR EN DE WINTER

Met behulp van onderstaande links kunnen leerlingen met behulp van ICT meer te weten komen over Kerstmis, Nieuwjaar en de winter.  Deze opdrachten zijn zeker de moeite waard en zorgen er bovendien voor dat ICT op een verantwoorde en aangename manier geïntegreerd wordt in het basisonderwijs.

dinsdag, 07 oktober 2008

ACTUA: YURLS-PAGINA'S

Kaj Rietberg verzamelde nieuwe Yurls.net pagina’s:

yurls01

http://www.yurls-blog.net/2008/10/05/zondag-publicatie-dag-24/

10:34 Gepost door Stefaan Dhondt in ACTUA | Tags: yurls

dinsdag, 23 oktober 2007

ER IS ER EEN JARIG: HET ICT-HOEKJE BESTAAT VANDAAG PRECIES ÉÉN JAAR

Vandaag wordt er gevierd.  Het ICT-hoekje bestaat precies één jaar.  En... wegens het grandioos succes dat deze weblog kent (gemiddeld 1811 bezoekers per dag), ben ik niet van plan om er mee te stoppen.  Ik kan enkel constateren -en dit door het veevuldig gebruik- dat deze blog toch een meerwaarde betekent voor iedereen die enigszins met kinderen uit de basisschool in contact komt.

eerste_verjaardag

20:51 Gepost door Stefaan Dhondt in ACTUA

donderdag, 18 oktober 2007

ACTUA: BLOGGERS KOMEN OP VOOR HET MILIEU

20:40 Gepost door Stefaan Dhondt in ACTUA

woensdag, 25 oktober 2006

WEBSITES KRUIZINGA + MAARKEDAL

09:50 Gepost door Stefaan Dhondt in ACTUA